Садржај сајта

 

___________________

Почетна

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Екологија

Удружења

О пројекту

Руралне праксе

 

Остало

Контакт

 
Актуелности

Најаве

ВЕСТИ

Министарства пoљопривреде

 


Цене млека у ЕУ/РУ - април 2013. године


 

Пасивна кућа

У ТОКУ ЈЕ ИЗРАДА НОВОГ САЈТА .

РУБРИКА * АКТУЕЛНОСТИ * ЈЕ ФУКЦИОНАЛНА НА НОВОМ САЈТУ ....

Остале рубрике ће бити постепено пребациване и допуњаване новим садржајима. Молимо вас за разумевање јер сајт се води на потпуно непрофитној основи, волонтерским радом чланова.

КРИЗА МЛЕЧНОГ СЕКТОРА У СРБИЈИ - jуг Србије остаје без млека

Ко или шта уништава ланац производње млека у Србији? .....

Ове године (2011.) за пољопривреду је планирано издвајање 2,7% из републичке касе, што је у односу на прошлогодишњих 2,6% номинално повећање, али реално смањење, гледајући и инфлацију.


Лансиран Интернет портал за едукацију о пољопривредним стандардима

среда, 18 мај 2011 12:39, Квалитет

Уз помоћ швајцарског Секретаријата за економске послове (SECO) и Швајцарске агенција за развој и сарадњу (SDC) у Србији је покренут портал за едукацију произвођача о потребама за увођењем стандарда и захтевима стандарда.

На порталу се могу наћи и информације о самом процесу сертификације и информације о сертификационим и консултантским кућама. Циљ портала је да свим заитересованим свакодневно пружа информације о пољопривредно-прехрамбеним стандардима на домаћем и светском тржишту, да спаја потенцијлане купце и имаоце стандарда, да промовише имаоце стандарда.

О свакодневном ажурирању wеб портал www.poljostandardi.com брине се тим стручњака Србије и иностранства. Уредник портала је Горан Живков, еминентно име у области аграрне политике.

Радионица "Круг", ИТ фирма која се више од деценију бави организацијом података и применом ИТ технологија у областима пољопривреде, као подршку пројекту развила је комплексан он-лине систем и он-лине регисте за имаоце стандарда и сертификационе куће.

 

Пољопривредници забринути због продаје њива странцима

Прети ли Србији класична колонизација?

21 април 2011 , Вечерње новости

Могућност да држављани ЕУ, када истекну четири године од почетка пуне примене Прелазног споразума, почну да купују наше пољопривредно земљиште, забринула је пољопривреднике, а и стручњаке.

И стручњаци, а и земљорадници, јединствени су у оцени да би тај рок требало продужити на најмање 12 година од добијања пуноправног чланства у ЕУ, као што је учинила и већина земаља, која се припрема за улазак у ову организацију.

Наше власти, како упозорава проф. др Миладин Шеварлић, шеф катедре за економику пољопривреде на београдском Пољопривредном факултету, урадиле су оно што није урадила ниједна земља у процесу приступања ЕУ.

- Наш парламент и наша влада сносе пуну одговорност за могућност да се наша земља продаје четири године после потписивања споразума - истиче Шеварлић. - Пољаци су, у преговорима, остварили могућност да се земљом тргује тек 12 година по уласку у ЕУ, слично су урадили и у Литванији и Мађарској, па и у многим другим земљама, а само ми смо, практично, понудили нашу земљу, која је далеко квалитетнија од оне у околним земљама, економски далеко јачим држављанима ЕУ.

Инвеститорима из ЕУ, додаје Шеварлић, по финансијској моћи, неће моћи одговорити ни наши инвеститори, док о могућности наших пољопривредника да им парирају, не треба ни говорити.

- Могло би, врло лако, ако се ове одредбе не измене, да нам се догоди да будемо најамни радници на сопственој земљи - каже Шеварлић. Павле Ненадовић, ратар из Вогња, недалеко од Руме, такође указује да би овакво решење било погубно за домаћу пољопривреду.

- У таквој ситуацији, мали посед ће се додатно умањивати, пошто ће на тржиште доћи пољопривредници из ЕУ, које прате њихови банкари, а такође и држава - истиче Ненадовић, који већ годинама, када год се укаже прилика, повећава свој посед, купујући земљу. - Надам се да ће рок бити продужен за најмање 10 година, а, мислим да би га, и после тога, требало продужити за још 10 година, тим пре што су странци, на разне начине, а пре свега кроз оснивање предузећа, већ купили много земље.


Донација Help-а и Фонда за развој пољопривреде Алексинца алексиначким коперативама

07.04.2011. AVM P

У оквиру својих активности на подршци реализацији националних стратегија републике Србије, HELP, немачка невладина хуманитарна организација, је у сарадњи са Фондом за развој пољопривреде Алексинца донирала средства за набавку производне опреме за три кооперативе (удружења/задруге) са територије општине.

На основу конкурса, расписаног 2010. године одлучено је да се подрже Земљорадничка задруга "Горњи Љубеш", специјализована за производњу и прераду лековитог, зачинског и ароматичног биља, Удружење повртара "Златна долина" и Удружење произвођача јагода "Гредетин". Вредност ове донације, је 4.500.000,00 динара. Овај износ обезбеђују организација HELP и Фонд за развој пољопривреде општине Алексинац у односу 50% : 50%.

Свака кооператива добија по 15.000 ЕУ за набавку неопходне опреме за унапређење своје производње.

Треба нагласити да је Фонд за развој пољопривреде предходних година највећу пажњу био сконцентрисао на помоћ сточарској производњи, као примарној у брдском делу Алексинца, који је демографски и привредно најугроженији. Са постизањем успешне стабилизације ове производње отворене су могућности да се значајније помогну и разни облици биљне производње .....


Донете одлуке о увозу пшенице и извозу брашна .....

07.04.2011.Biznis

Млинари из Србије поново су почели да извозе брашно па ће, према Уредби Владе Србије, у наредна три месеца иностраним тржиштима моћи да испоруче 33.000 тона брашна или 11.000 тона месечно. .............

Такође, донета је и одлука да се одобри бесцарински увоз 100.000 тона меркантилне пшенице са роком важења до 15. јуна 2011.


Жита Србије: Нема потребе за увозом пшенице

уторак, 05.април 2011., Biznis

Директор „Жита Србије“ Вукосав Саковић изјавио је јуче да Србија нема потребе да увози пшеницу, јер тренутно располаже са 450.000 тона хлебног жита, а до жетве је потребно 330.000 тона.
Он је казао да ће можда, али је то мало вероватно, неки млинови близу граница увозити мању количину пшенице и то само због јефтинијег транспорта.


ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ:

Забрањен извоз пшенице

среда, 16. мар 2011, РТС

Влада Србије одлучила да забрани извоз пшенице. Према подацима удружења Фонда за жито, из Србије је од прошлогодишње жетве до почетка марта извезено 615.000 тона што је 115.000 тона више него што је планирано.

На данашњој телефонској седници, Влада Србије је одлучила да забрани извоз пшенице, речено је агенцији Бета у Влади

И поред пада производње од 21 одсто у 2010., извезено 515.000 тона пшенице више него што је планирано

04. март 2011., Tanjug, emg.rs

Резерве пшенице у земљи тренутно су "прилично танке", јер је извоз са планираних 100.000 тона "отишао" на око 615.000 тона у календарској 2010. години, изјавио је данас секретар Удружења за пољопривреду ПКС Милан Простран.

"Треба бити крајње рационалан у потрошњи до нове жетве...могуће да све залихе нису пописане у танчине, али је тај биланс очигледно сада напрегнут", казао је он, додајући да се очекује да влада донесе одређене мере како би се спречиле евентуалне несташице......


Трећина грађана живи на једној петини територије Србије

22.03.2011. , (Biznis)

Од укупног броја становника у Србији чак једна трећина грађана је насељена на једној петини читаве територије земље, изјавила је јуче помоћница директора Националне агенције за регионални развој Ана Жегарац и додала да годишње Србија има око 25.000 мање становника.

Жегарац је на Округлом столу "Регионализација у Србији и нове стратегије Европске уније у регионалној политици" у Привредној комори Београда, рекла да то не представља проблем, већ реално стање у земљи до којег се дошло захваљујући сарадњи са разним партнерским институцијама на републичком, регионалном и локалном нивоу.

Указујући да постоји погрешна слика о развијеном северу земље у односу на југ Србије, Жегарац је истакла да равномерни развој представља једнаке могућности за све, бољи живот, отварање нових радних места и модерну инфраструктуру.

Она је напоменула да се у овој години реализује програм мапирања региона који ће бити завршен у првој половини 2011. године, затим саветовање о регионалном развоју где би се указало на предности процеса регионализације, као и програм подршке промоцији регионалног развоја, креирању идентитета и брендирању региона.

Говорећи о регионалној политици ЕУ, представник Канцеларије за европске интеграције Бранко Будимир казао је да у финансијском оквиру 2007-2013. на регионалну политику 348 милијарди евра или преко 36 одсто, како би се остварили циљеви ЕУ.

Ти циљеви су, како је објаснио Будимир, конвергенција на основу које се преко 82 одсто средстава усмерава на регионе који заостају за европским просеком, затим регионална конкурентност, запошљавање и европска територијална сарадња.

Он је указао да од 271 региона у ЕУ, око 100 региона добија финансијску подршку из европских фондова у износу око 270 милијарди евра, као региони који заостају за просеком ЕУ, док остали развијенији региони добијају око 50 милијарди евра.

Будимир је нагласио да је први и најважнији фонд којим се финансирају велики пројекти Европски фонд за регионални развој, други је Европски социјални фонд који је усмерен на јачање социо – економске кохезије кроз запошљавање, а трећи је кохезиони фонд ......


Сир и кајмак без бактерија

19. мар 2011,Ниш, РТС

Од 1. јуна домаћинства која производе сир и кајмак моћи ће те производе да изнесу на тржиште само уколико имају регистровану производњу.

Анализе млечних производа који се продају на пијацама у Србији потврђују да је велики број узорака здравствено неисправан и произведен у лошим хигијенским условима.

Нови законски прописи у контроли здравствене исправности хране животињског порекла који ће се примењивати од 1. јуна малим произвођачима налажу да региструју своју производњу, уколико желе да сир и кајмак продају угоститељским објектима и продавницама или на пијацама.

Горица Цветковић из Горњег Међурова једна је од само неколико домаћица из нишког краја које су регистровале објекат за производњу млечних производа. То јој, како каже, скраћује пут до купаца.

"Купац је сигуран да је сир који купује здрав и исправан", наглашава Горица Цветковић. "Хигијена је веома важна, а сир правимо на старински, традиционалан начин."

Стручне службе у Нишу обавестиле су пијачне продавце сира да од 1. јуна производе од млека неће моћи да продају без тог решења.

За регистрацију прераде млека у домаћинству захтевају се оптимални хигијенско-санитарни услови. Таксе износе укупно 4.500 динара, а из градског фонда за развој пољопривреде субвенционисаће се произвођачи сира.

"Град ће суфинансирати сваку анализу сира са 70% од укупне цене и то један од начина да помогнемо произвођачима", рекла је Александра Брзаковић, начелник Градске управе за пољопривреду......


Немци преузели крагујевачку млекару Младост

14. март 2011. Emg.rs

Крагујевачку млекару Младост данас је званично преузела немачка компанија Meggle Eastern Europe која је млекару купила у децембру прошле године од београдске фирме Silbo. Уговор о преузимању млекаре потписан је на свечаности на Градском сајмишту Шумадија сајам у Крагујевцу.

Уговор о преузимању власништва потписали су генерални директор Megle Hernik Sil van der Ploeg и један од власника Silba Драган Јанков.

Представник немачке компаније није желео да говори о вредности купопродајног уговора, али је најавио инвестиције те компаније од неколико милиона евра у овој години.

Према његовим речима млекара Младост ће поред постојећих, производити и производе под бредном Meggle и велики део асортимана извозити у суседне земље где немачка компанија већ има изграђену тржишну позицију - пре свега у Црну Гору и Македонију.

"Млекара Младост убудуће ће имати назив Meggle Srbija и нудиће свеже прозиводе који могу да се користе и до 25 дана", рекао је Ploeg.

Немачка компанија на подручје региона послује већ једну деценију , јер је пре 10 година отворила сопствену млекару у Хрватској, подсетио је Ploeg и навео да је укупни годишњи обрт те компаније 750 милиона евра, те да упошљава око 2.000 запослених.

Крагујевачка млекара Младост основана је 1954. године и у друштвеном власништву била је до 2004. када је приватизована, али је две године касније тај купопродајни уговор раскинут.

Млекару је потом преузео Акцијски фонд, да би је пре четири године за око 450.000 евра купила београдска фирма Silbo. Крагујевачка млекара има капацитет за производњу 80.000 литара млека дневно и упошљава више од сто радника.

Млекара је први пут приватизована 2004. године, када ју је за пет милиона евра купио Горан Љубичић, али је касније купопродајни уговор раскинут, а друштвени цапитал прешао је у Акцијски фонд. Последњи уговор о купопродаји млекаре је закључен 17. децембра 2010. године.

Компанија Meggle планира да у крагујевачку млекару ове године уложи 210 милиона динара и да у наредне три године дуплира капацитет и откуп сировог млека.


Шабачка млекара извози кајмак у САД

11. март 2011., Emg.rs

Млекара Шабац данас је објавила да је уговорила извоз кајмака на америчко тржиште.

Прве испоруке кајмака из те млекаре за САД кренуће у понедељак, 14. марта. Извоз је уговорен са купцем из Чикага, али се очекује да ће тај специфични српски производ ускоро бити у понуди и у другим америчким градовима.

Млекари Шабац је у припреми извоза у САД помогла Америчка агенција за међународни развој (USAID) u Србији, која неколико година сарађује и са другим српским млекарама како би повећале продају на иностраним тржиштима.

Шабачка млекара постоји више од 70 година, а од 2004. године је чланица Концерна "Farmakom MB". Њена садашња дневна производња је 260 тона млека, а у плану је повећање на 400 тона.

Та фабрика је средином прошле године почела да извози кајмак и друге млечне прерађевина на руско тржиште, а добила је и сертификат HALAL који је неопходан за извоз у муслиманске земље.


Министарство трговине припојено Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде

07.03.2011., Београд

"Влада ће са 24 ресора имати 17, дакле седам ресора мање, и исто тако када се ради о члановима са 27 остаће 21, што је озбиљна реконструкција", рекао је Цветковић.

У реконструисаној влади министарство трговине припојено је министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Цветковић је рекао и да ће спајањем министарства пољопривреде и трговине ефикасније бити решен проблем несташица производа на домаћем тржишту.....

Премијер је рекао да ће ускоро бити презентован и Кодекс рада владе који ће омогућити њену већу функционалност.

Он је рекао и да ће у измењеном закону о влади који ће сутра бити прослеђен Скупштини Србије, постојати и члан којим ће члановима владе бити "ограничен начин на који ће комуницирати с медијима".

Нова Влада Србије могла би да почне с радом за најдуже десетак дана. Ту процену дала је председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић имајући у виду да ће кроз парламент, мождавећ у уторак, морати да прођу предлози нових закона о министарствима и о Влади.


За развој капацитета општина у Србији 21 милион долара

03. март 2011., Beta, Emg.rs, Вести владе РС

Агенција САД за међународну помоћ и развој почела данас програм унапређења капацитета локалних самоуправа у Србији, вредан 21 милион долара, који ће бити спроведен у наредних пет година у 32 општине.

Директорка USAID-а Сузан Фриц рекла је на отварању радионице радног планирања да је подршка унапређењу локалних самоуправа први програм почет и спроведен у оквиру споразума о сарадњи који су у септембру прошле године потписали Влада Србије и та мисија.

"Данас почиње ново поглавље у односима USAID-а и Србије", рекла је она и навела да ће програм општинама у Србији помоћи да боље искористе ресурсе и привуку више инвестиција.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић рекла је да је USAID за 10 година у Србији спровео различите развојне програме вредне 765 милиона долара.

Према њеним речима, програмима USAID-а, чији је циљ унапређење општинских капацитета, отворено је више од 13.200 радних места у 470 предузећа, а основане су и 32 канцеларије за локални развој.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Београду Адриано Мартинс рекао је да су развојни донаторски програми значајни јер се њиховим спровођењем шире знања и искуства донатора и међународних партнера и унапређују локални капацитети. "Програми су важни јер помажу Србији да модернизује администрацију на локалном и државном нивоу, привуче инвестиције и побољша услове живота грађана, а све то допринеће и бржем процесу придружења ЕУ", рекао је Мартинс.


Костић: Без помоћи државе пољопривреда нема шансе

03. март 2011., Копаоник, Emg.rs

 

Миодраг Костић, власник компаније МК комерц, рекао на Пословном форуму на Копаонику да ће тешко бити постигнуто да пољопривреда буде извозна шанса Србије ако држава не помогне у томе.

Он је истакао да је учешће аргара у извозу 23 одсто, који је прошле године износио 2,24 милијарди евра.

Миладин Шеварлић, председник Друштва агроекономиста Србије, је рекао да је истицање пољопривреде, што раде политичари, маркентишки потез пред изборе. “Не постоји озбиљна намера да пољопривреда буде једна од најважнијих грана”, истакао је он.

Шеварлић је додао да Србија нема шансе да достигне извоз Холандије, земље која има сличан број обрадивих хектара, од 26 милијарди евра.

Саша Витошевић, директор компаније Global Seed, је нагласио да пољопривреда не може да буде извозна шанса државе, али да може да утиче на повећање извоза у синергији с прехрамбеном индустријом.

На панелу Пољопривреда и прехрамбена идустрија као циљеви развоја истакнуто је да Србија извози само 446 долара по хектару, док је мађарски извоз по хектару 1.460 долара.

Поред тога, Србија је земља с најмањом просечном величином фарми у Европи.


Брефор: Извоз и пољопривреда кључни покретачи

02. март 2011. , Копаоник, Emg.rs

 

Светска банка подржава извозно оријентисан раст и пољопривреда би требало да буде кључни покретач таквог раста, рекао је данас Лу Брефор, шеф канцеларије Светске банке у Србији.

У време кад цене хране скачу глобално, пољопривреда у Србији је озбиљно подбацила, рекао је он. Између 2002. и 2010. тај сектор је у просеку забележио раст од само 0,6 одсто годишње. Сем тога, Србија остварује извоз од 464 долара по хектару земље, Пољска 950, а Словенија 1.200.

“Без повећања конкурентности српски произвођачи изгубиће удео у тржишту, и то не само на извозном, него и на домаћем”, рекао је он.

Он додаје да пољопривреда није довољно конкурентна јер је Србија на 96. месту од 139 земаља. “Најгоре је што је земља лоше рангирана у две области. Локално тржиште није довољно конкурентно и институције морају ефикасније да раде. Транзиција је нарочито тешко погодила производни сектор у Србији. Индустријска производња у 2008, пре кризе, учествовала је у БДП-у с 21 одсто, што је мање него 2000.”, рекао је он.

Осим пољопривреде и индустрије, добро образована радна снага је од изузетне важности за привлачење инвестиција. Поред тога, сектор логистике и трговине игра битну улогу у будућем моделу раста јер је Србија у срцу Европе и има стратешки положај као транзитна земља. “И најзад, Србија би могла да се суочи с несташицом енергије у наредних шест година. Енергија се у анктема инвеститора најчешће наводи као проблем за раст”, рекао је он на Пословном форуму Копаоник.


Оштре полемике званичника Комисије за заштиту конкуренције и Salford-a

 

02. март 2011. Kopaonik, Emg.rs
 

Весна Бесаровић, члан савета Комисије за заштиту конкуренције рекла је да су делови уговора о откупу млека који је закључивао Данубе Фоодс Гроуп били дискриминаторски.

Он је на панелу Концентрација тржишта и регулаторни ризик на Бизнис форуму на Копаонику истакла да је Управни суд донео правоснажну пресуду којом је потрвђено решење комисије.

Слободан Петровић, генерални директор инвестиционог фонда Салфорд у чијем саставу послује Данубе фоодс гроуп је рекао да та компанија није монополиста и да стога није могла да злоупотреби доминантан положај.

Он је истакао да је та компанија откупљивала 21 одсто млека од укупне произведене количине.

Члан савета Комисије за заштиту конкуренције Иван Угрин је истакао да је непримерено оцењивати рад комисије јер је одлука оу том случају правоснажна. Он је такође истакао да су представници ЕУ похвалили рад комисије.

Угрин је такође навео да комисија има ограничене капацитете и да би је требало административно јачати, као и да влада није усвојила финансијски план те институције ни за 2009. ни за 2010. што је констатовано и у извештају Европске комисије.

Мирољуб Лабус, професор на Правном факултету је рекао да је важно анализирати какве су ефекте произвели поменути дискриминаторски елементи уговора и додао да они нису створили кризу на тржишту млека.

Овај панел је изазвао највише полемике међу учесницима.

Комисија ја заштиту конкуренције казнила је Данубе фоод гроуп са 1,92 одсто прихода из 2006. године.


Јефтиније млеко из "Лазара" захваљујући биогасу

24. 02.2011, РТС, USAID

Захваљујући улагањима у изградњу биогас постројења на фарми крава Млекаре "Лазар " у Блацу (Топлички округ), у вредности од милион и по долара , стећи ће се услови за уштеду енергије и јефтинију производњу, па у млекари најављају појефтињење млека и млечних производа.

Млекара "Лазар" у Блацу и америчка компанија GHD из Висконсина, почеле су реализацију пројекта за изградњу биогас постројења на фарми музних крава у Блацу.

Постројење на биогас производиће један мегават струје на сат која ће се по субвенционисаним ценама продавати "Електропривреди Србије". У то постројење, Млекара "Лазар", уз подршку агробизнис пројекта Америчке агенције за међународни развој (USAID) уложиће милион и по долара.

И здравије и јефтиније

Млекара ће решити и проблем биоразградивог отпада са фарме , који ће се користити као енергент за производњу биогаса и струје. Процене су да ће се уложени новац отплатити за три године. То ће, уједно, представљати и шансу за даљи развој сточарске и млекарске производње у целом крају.

"Примена нових технологија је веома важан фактор за квалитет производа, али и за њихову цену", каже управник Слободан Сердар.

Изградњом новог постројења стећи ће се услови за уштеду енергије и јефтинију производњу. У млекари најављују ново појефтињење млека и млечних производа, тако да ће килограм пуномасног качкаваља коштати 475 динара, а чаша јогурта 12 динара.


Удвостручене субвенције на 25.000 динара по крави


06. фебруар 2011. (Beta)

Министарство пољопривреде Србије саопштило је у недељу да ће субвенције за уматичена грла ове године износити 25.000 динара по крави, што је двоструко више него 2010. године.

Државни секретар Министарства пољопривреде Милан Петровић рекао је на отварању осмог Светосавског сабора младих пољопривредника Србије у Београду да ће регрес за ратарску производњу остати 14.000 по хектару и потврдио да ће премија за млеко бити повећана са 1,5 на пет динара по литру.

"Мислим да ће сточари због повећаних давања добити охрабрење да наставе да се баве том производњом", казао је он.

Петровић је навео да ће ове године бити одобраван и повраћај средстава од 30 до 50 одсто за куповину основног стада, а држава ће финансијски помагати изградњу и адаптацију силоса и хладњача.


Одобрен извоз меса и млека у Руску Федерацију

05. фебруар 2011. године , Вести ВРС

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је данас да је од 2. фебруара за шест предузећа из Србије одобрен извоз меса и производа од меса, а за исто толико предузећа и извоз млека и производа од млека по врстама производа животињског порекла у Руску Федерацију.

Таква одлука донета је након што је Федерална служба за ветерину и фитосанитарни надзор Министарства пољопривреде Руске Федерације, у периоду од 18. до 29. октобра 2010. године, обавила инспекцију објеката и контролу примене ветеринарско-санитарних услова и норми Царинског савеза (Руске Федерације, Белорусије и Казахстана).

 

Тренутно је у поступку процедура усаглашавања извозних међународних ветеринарских потврда (сертификата) израђених у складу са новим стандардима Царинског савеза, по чијем ће завршетку бити омогућен извоз наведених производа животињског порекла из одобрених објеката, наводи се у саопштењу.


Пад аграрне производње од три до 3,5 одсто у 2010. години


03.02.2011., Poljopartner, Танјуг

Учешће сточарства у укупној вредности бруто пољопривредне производње пао је између четири и пет одсто - на ниво од 30 одсто. Тако је сакаћењем сектора који потенцијално може да запосли 160.000 радника и да обезбеди извоз од две милијарде евра годишње, Србија сведена на ниво неразвијених земаља.

Процене указују да ће пад аграрне производње у 2010. години, после верификације производних резултата у сточарству, износити три до 3,5 одсто, саопштено је данас из Привредне коморе Србије (ПКС).

Према подацима Републичког завода за статистику, бруто вредност пољопривредне производње у Србији у 2010. години била је 5,21 милијарду долара, што је за 0,25 одсто мање од остварене у 2009. години.

Истовремено нето остварена вредност аграрне производње у висини од 4,13 милијарди долара мања је за 1,71 одсто у односу на претходну годину.

У 2010. години укупна вредност реализоване биљне производње у Србији процењена је на 3,64 милијарде долара, што је представљало раст од 1,05 одсто у односу на 2009. годину, са учешћем од 69,9 одсто у оствареној вредности укупне пољопривредне производње. ....


Цене житарица скоро на максимуму

30. јануар 2011. , Продуктна берза

 

 

Цене пшенице, кукуруза и соје на референтним светским тржиштима током прошле недеље приближиле се апсолутним ценовним максимумима, забележеним крајем 2007. и у првој половини 2008, саопштила Продуктна берза.

Такав развој ситуације на тржишту примарних пољопривредних производа за своју директну последицу имао је највишу вредност индекса корпе 55 прехрамбених производа коју су установиле УН, још од дана његовог установљења. Најкраће речено, свет се данас храни најскупљом храном у новијој историји. Потпуно консеквентно таквим дешавањима у свету, понаша се и наше тржиште примарних пољопривредних производа.............

Сродне теме:

28.01.2011. - Због раста цена сировина цене основних животних намирница порашће у фебруару за 10 до 20 одсто, а најављено поскупљење струје у марту за око 10 одсто условиће нова поскупљења малтене свих производа. Нажалост, двоцифрена инфлација је неминовност, а самим тим и пад стандарда грађана - песимистичан је Саша Ђоговић из Института за економска истраживања.

Због раста цена сировина произвођачи хлеба, кафе, уља, брашна, као и продавци лекова најавили су нова поскупљења за фебруар.

- Неефикасност државе учинила је своје! Сада се ништа не може учинити како би се цене смириле. Имамо лошу политику пољопривредног развоја и то нам се сада обија о главу - сматра Ђоговић. Према његовим речима повећање акциза и смањивање вредности домаће валуте у највећој мери су утицале на поскупљења и пад куповне моћи.

С њим се слаже и директор Института за тржишна испитивања, економиста Милоје Кањевац, који предвиђа инфлацију од око 12 одсто.

Цене хране ове године веће до 20 одсто

21. 01. 2011. Tanjug, Курир

БЕОГРАД - Цене хране у Србији ове године порашће од 10 до 20 одсто, што је ипак много мање од раста цена тих артикала у свету, али Србија мора да повећа своје фондове прехрамбених производа, изјавио је секретар Удружења за пољопривреду Милан Простран.

Он је рекао да су цене хране у свету уско повезане са растом цена нафте, али да Србија има срећу што, за разлику од других, има велике залихе прехрамбених производа, па је раст био успоренији, мада је куповна моћ наших становника мања, па их то много више погађа.

Простран је указао да се велики део уљарица и шећера користи за производњу енергената, што је условило и да цена шећера на светским берзама достигне рекордну цену од 740 долара по тони.

- У свету је велика потражња и за пшеницом, кукурузом и другим основним прехрамбеним сировинама, тако да се власницима резерви тих производа у Србији нуде веома примамљиве понуде да их продају, каже Простран.

Он сматра да би за пољопривреду било лоше да се зауставља извоз, али да би право решење било да држава значајно повећа откуп за своје резерве.

Само велики робни фондови могу утицати на смиривање цена на тржишту, каже Простран и додаје да ће цене прехрамбених артикала у наредних шест месеци зависити од цене енергената, али и од климатских услова, јер су последњих месеци велике временске непогоде допринеле њиховом изузетном расту.


Како продавати млеко без посредника


субота, 29 јануар 2011., kvantas.rs

Италијански и словеначки власници фарми за производњу млека досетили су се како да преброде пут “од краве до трпезе”. Тако су широм државе Италије и Словеније поставили млекомате и заобишли велике млекаре и трговаћке ланце.

Гломазне справе, као што име казује, раде попут банкарске сабраће, банкомата. Мрежа”млекомата” се од лане муњевито шири јер овдашњи пољопривредници брзо прихватају профитабилне идеје, па је потрошачима надомак станишта у свако доба дана и ноћи надохват руке свеже млеко из “млечних аутомата”.

Да посао добро иде, доказује вест да је један од сељака патентирао апарате-млекомате (који се производе у Италији) и за америчко тржиште, па бизнис “извози” у САД, а осваја и Хрватску. Млеко са зелених пашњака уклопило се и у ЕУ политику о здравом начину живота. На “млекомату” купац може да купи количину коју жели, од једног децилитра надаље.

Упутства за куповину су јасна и гласна (на “млекомату” и писана и звучна, све на словеначком), а исто важи и за упозорења како треба поступати са сировим млеком, јер је то кравље млеко које није термички обрађено. Зато снабдевачи и власници “млекомата” морају да поштују строге микробиолошке стандарде, а температура у машини не сме да падне испод 4 степена целзијусова.


Нишка мекара очекује 120 милиона динара профита у 2011.

26. јануар 2011., Beta, emg.rs

Нишка млекара ове године планира приход од 1,8 милијарди динара и нето добит од 120 милиона динара, изјавио је данас директор те компаније Звездан Гавриловић. Он је новинарима казао да је Нишка млекара прошле године имала приход од 1,3 милијарде динара и удвостручила вредност извоза на 110 милиона динара.

Председник Управног одбора Нишке млекаре Дамир Манчић рекао је да ће стабилизацијом откупа на 80.000 литара млека дневно, та млекара постати четврта у Србији по откупу млека.
Нишка млекара откупљује млеко од Лесковца и Димитровграда до Неготина и Бора, а прошле године откуп је оформљен и на подручју Војводине, речено је на Дану отворених врата за новинаре у Нишкој млекари.

Како су навели у пословодству, Нишка млекара производи око 40 различитих производа и више од 20 производа под робним маркама највећих трговинских система на територији Србије.
Нишка млекара основана 1957. године средствима Уницефа. После прве неуспешне приватизације 2004. године и раскида уговора, у периоду од 2007. до 2009. консолидује се власничка структура у којој су сада већински власници Круна комерц, Профико, Поглед и Милк унион.

Током прве приватизације број радника смањен је са 314 на 109, а од 2007. године број радника повећан је на 180. Просечна плата у млекари износи 28.000 динара.


Или веће премије или затварање фарми

24.01.2011., Нови Сад , Agropress, Технологија хране

 

Војвођански произвођачи млека прете затварањем фарми, уколико држава не повећа премије и откупну цену млека. Централна асоцијација произвођача млека Војводине, уз подршку 250 највећих коопераната “Имлека”, Суботичке млекаре и “Сомболеда” упутила је захтев Министарству пољопривреде и Привредној комори Србије, да премије са садашњих пет динара (око 0,05 евра) буду повећане на 0,11 евра по једном литру. Млекари од Министарства и Коморе захтевају и да под хитно пронађу начин, да се из аграрног буџета за ову годину издвоји 250 евра за свако уматичено грло. Скоро све млекаре у Србији повећале су цене млека и млечних производа претходних дана због повећања откупне цене млека.

Како данас пише „Агропрес“, интернет портал Удружења новинара за пољопривреду, Асоцијација и кооперанти такође захтевају и да се садашња откупна цена једног литра од свега 33,1 динара (око 0,32 евра), повећа с обзиром да су млеко и млечни производи у трговинама поскупели за три одсто. Према њиховим најновијим калкулацијама, произвођачка цена млека достигла је у Србији, у овом тренутку 40 динара (око 0,38 евра) по једном литру.

Млекари од Министарства и Коморе захтевају и да под хитно пронађу начин, да се из аграрног буџета за ову годину издвоји 250 евра за свако уматичено грло. Да би се стабилизовало тржиште млека у Србији, млекари очекују да им се из државних Робних резерви одобри позајмица кукуруза, сточног брашна, уљарица, као и репиних резанаца, јер садашње цене тих роба знатно поскупљују производњу. Асоцијација и кооперанти подсећају да су донели Одлуку којом препоручују својим члановима да престану с плаћањем услуга појединим стручним службама, јер, како тврде, од њих немају готово никакве користи.

Сродне теме:

Продаје се фарма од 400 млечних крава и 200 јуница сименталске расе

Некретнине Србија

Продаје се фарма од 400 млечних крава и 200 јуница сименталске расе класе “елите” увезених из Аустрије. Краве су у првој и другој лактацији, млечности око 6500 литара. Westfalia измузиште 2 x 16. Фарма је нова “green field” инвестиција саграђена пре две године по европским стандардима. Фарма поседује сопствену земљу и механизацију довољну за производњу сопстевне хране у две жетве обзиром да фарма поседује уређаје за наводњавање. Фарма је лоцирана у Војводини, 40 км од Новог Сада. Фарма има петогодишњи уговор о продаји млека млекари без обавеза према млекари.

Земља је врло доброг квалитета и одржава се уредном обрадом и нађубравањем сопственим стајњаком тако да постоји могућност производње “organic food” : сир, млеко и месо ....


USAID помаже промоцију пољопривредних фирми

18. јануар 2011. ,Emg.rs

Агробизнис пројекат Америчке агенције за међународни развој (USAID) расподелиће бесповратна финансијска средства у укупном износу од 400.000 америчких долара за подршку пољопривредно-прехрамбеним фирмама и задругама у сфери маркетинга и промоције.

У саопштењу се наводи да су све заинтересоване пољопривредно-прехрамбене фирме и задруге, које се баве производњом и прерадом свежег и прерађеног поврћа, јагодичастог и дрвенастог воћа, производима од меса, посебним сиревима, кајмацима и другим млечним производима, печуркама, лековитим биљем и шумским плодовима у могућности да користе финансијску подршку пројекта за унапређење маркетинга и промоције.

Основни циљ пројекта је повећање продаје и извоз српских пољопривредних производа и пораст запослености у сектору пољопривреде.

Јавни позив је у току и заинтересовани могу се пријавити до 15. фебруара 2011.


Може и другачије - Нишлије сачувале број грла говеда

Ниш-Алексинац, 04.01.2011. AVM P

У годинама, у којима целокупна Србија бележи крајње негативне трендове у сточарству, Нишавски округ бележи пораст броја грла у производњи. У односу на 2002. годину остварено је повећање од 8,7%. што је остварено, пре свега, на рачун значајног повећањуа броја грла у граду Нишу (39,0%) и општини Алексинац (34,16%).

Ове две локалне заједнице су у предходних седам година дале значајну подршку својим стручним службама и сточарству кроз формирање Фондова за подршку пољопривреди и кроз одвајање, за своје могућности, значајних финансијских средстава за ове потребе. Укупни резултати су потпуно оправдали овакво опредељење, а предузете активности су доказале да је подизање квалитета рада стручних служби локалних заједница и квалтетно ангажовање локалних финансијских средстава од пресудног значаја за одрживост развојних процеса у пољопривреди југа Србије, и можемо слободно тврдити и целе централне Србије..... .


Од 1. јануара ниже царине на увоз из Европске Уније

Београд, 30.12.2010., Политика

 

БЕОГРАД – Од 1. јануара 2011. године, на основу примене Прелазног трговинског споразума са Европском унијом (ЕУ), просечна стопа царине за увоз робе из земаља Уније биће смањена у просеку са овогодишњих 8,78 одсто на 2,63 процента, изјавила је данас Танјугу начелник у Министарству финансија за царински систем и политику Надица Пантовић.

И на увоз пољопривредних и прехрамбених производа из ЕУ у 2011. години царине ће бити снижене у просеку на 7,02 одсто у поређењу са просечних 8,5 одсто у 2010. години, казала је она.

Пантовићева је подсетила да су преговори са ЕУ око царинских стопа за увоз пољопривредних производа били врло специфични и да постоји пет анекса и два протокола који регулишу ту материју.

„Груписање пољопривредних производа је другачије и приликом одређивања динамике снижавања стопа водило се рачуна о статусу сваког појединачног производа, или групе производа, тако да нема једнообразног снижавања царине као код индустрије, него је специфицирано за неки конкретан производ, у зависности колико је он битан за нашу домаћу производњу”, објаснила је она.


Обнова овчарства у Нишу

Ниш, 12.12.2010., AVM P

 

Домаћинство Ранђеловић Томислава из Сечанице код Ниша обновило је своје стадо са петнаест оваца и два овна расе винтерберг врхунског немачког порекла. Овце су набављене као део субвенција за пољопривреду града Ниша у облику робног кредита са роком враћања од пет година. Повраћај средстава вршиће се путем јагњади добијених од ових оваца, које ће по Конкурсу добијати следећи пољопривредници као робни кредит.

То је модел који омогућава да се на релативно безболан начин почне обнављање стада оваца на подручју града Ниша и ширег региона. Ради се, за почетак, о формирању матичног запата врхунских приплодних грла која ће бити под чврстом контролом стручних служби и за коју ће бити обезбеђено прецизно и потпуно вођење матичне евиденције. Јагњад која буду добијена вредноваће се и раздуживати по цени приплодних грла са тежином од 35 килограма што ће омогућити да се овај кредит врати уз предају осам јагњета годишње.

Следећих година град Ниш ће и даље допуњавати основно матично стадо новим грлима која ће се по строгим критеријумима додељивати пољопривредницима, члановима професионалних удружења.

 

 

Овчарство југа Србије дели укупну судбину сточарства

 

Овчарство југа Србије дели судбину сточарства у целини уз драстичан пад броја грла и уз нестанак овчјег млека, које је било традиционалан производ ових крајева, са тржишта. Производња овчјег млека представља посебан проблем јер је тешко наћи расе оваца које трпе ово климатско подручје уз интензиван узгој и машинску мужу. Аутохтоне расе југа Србије не трпе машинску мужу, мада имају солидан генетски потенцијал као нпр. сврљишка праменка. Овај проблем је предмет посебних разматрања везаних за селекцију на млеко.

Увођење винтерберг расе у одгајивачки план нишавског округа као програма унапређења производње овчјег меса, што синхроно спроводе град Ниш и општина Алексинац, представља покушај да се младим пољопривредницима пружи шанса да сачувају овај облик сточарске производње, али на један интензиван, профитабилан начин. Они ће у овом послу имати ,коначно, и потпуно синхронизовану подршку стручних служби како градских, општинских и државних пољопривредних, тако и селекционих и ветеринарских.

Комплетна средства за подршку овом програму биће обезбеђена из локалних пољопривредних буџета, а посао пољопривредних буџетских менаџера биће и обезбеђивање финансијске подршке из осталих потенцијалних финансијских извора.

Аутохтоне расе имаће своју нову шансу кроз програме развоја органске производње у којима ће се мања производња надокнадити оплемењеном и повећаном вредношћу јединице производа. Наше тржиште за сада, на жалост, захваљујући малој куповној моћи грађана, не разликује производе из комерцијалне и органске производње и то отежава реализацију ових програма.


Удружење произвођача тражи пет динара по литри млека

27. новембар 2010. ,emg.rs

 

Удружење произвођача млека Србије саопштило је данас да остаје при захтеву да премија за млеко буде пет динара упркос најавама из Министарства пољопривреде да ће премије за последњи квартал ове године бити четири динара по литру.

Проблем несташице млека се, према оцени тог удружења, може решити "увођењем свог произведеног млека у легалне токове", јер се сада велики део млека произведеног у Србији продаје "сивим каналима", а за остварење тог циља сматрају да су важне премије за млеко.

Удружење је подсетило Министарство пољопривреде Србије да премије за млеко имају "доминантну улогу" у успостављању стабилне производње млека контролисаног квалитета и гаранција млекарама да ће им сировина бити испоручена.

"Како је Министарство пољопривреде више пута најавило да ће из ребаланса обезбедити 650 милиона динара подршке млекарском сектору, чињенице показују да у ребалансу постоје средства за премију од пет динара по литри, за сво млеко које се испоручује млекарама", наводи у саопштењу Удружење произвођача млека.

Према њиховим подацима у Србији се млекарама дневно испоручи један до 1,1 милион литара сировог млека. Удружење произвођача млека је истакло да ће инсистирати на испуњењу захтева у вези са повећањем цена млека на пет динара по литру.

Ребалансом државног буџета Влада Србије је планирала 650 милиона динара за увећање премија за млеко.


Лечење последица малог аграрног буџета

23.11.2010. (Biznis)

 

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин изјавио је данас да су најављене мере за стабилизацију цена хране само "лечење последица", чији је узрок у "непримерено малом" аграрном буџету за 2010. годину

Бугарин је оценио да је данашњи састанак у Влади Србије, на коме је анализиран раст цена хране у овој години и најављен пакет мера за смањење њиховог раста у 2011, требало да буде одржан "много раније".

На претходно одржаном састанку са премијером Мирком Цветковићем коме су присуствовали и министри пољопивреде и трговине, Саша Драгин и Слободан Милосављевић и гувернер народне банке Србије Дејан Шошкић, оцењено да је раст цена хране један од главних генератора инфлације у овој години, која ће бити изнад планираног нивоа.

"Буџет (аграрни) од 2,4 одсто републичког буџета за 2010. годину је био недовољан да би подстицао развој пољопривреде и унапређење конкурентности", рекао је Бугарин .....


Не помаже ни ребаланс

21.11. 2010, Моја фарма

 

Министарству пољопривреде ребалансом одобрено 650 милиона динара уместо 1,27 милијарди, па нема ништа од повећања премија за произвођаче на пет динара.

Субвенције за произвођаче млека, како сазнаје Пресс, биће подигнуте са садашњих 1,5 на 3,0 динара по литру, иако су фармери тражили да оне буду минимум пет динара. Разлог за то је што је Министарство пољопривреде ребалансом буџета добило дупло мање новца него што је тражило.

Произвођачи, који су јуче начули да повећање неће бити у оном износу којем су се надали, оцењују да је све испод пет динара недовољно, али да ће и ово повећање, иако неће решити проблеме произвођача, донекле побољшати стање на тржишту.....


Прети и несташица меса

петак, 19. нов 2010, РТС

 

Због високе цене кукуруза, сточари најављују несташицу меса и поскупљење млека. Произвођачи меса тврде да се посао више не исплати.

Цена кукуруза у Србији порасла је са девет динара по килограму у 2009. години, до 16-17 динара по килограму у 2010. години, због високе цене на берзи у Будимпешти. Међутим, скуп кукуруз не одговара сточарима који најављују несташицу меса и поскупљење млека.

....................

"Извоз и све већи захтеви за извозом утичу неповољно на нашу сточарску производњу. Вероватно ћемо тражити већу цену млека и меса", каже Ђоко Вујанић из ПД "Сава Ковачевић" у Врбасу.....


Додатна средства из ребаланса буџета

четвртак, 18.11.2010 , МПШВ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде очекује да ће ребалансом буџета за 2010. годину добити додатна средства у износу од 650 милиона динара од тражених милијарду и 270 милиона динара.

Паралелно са усвајањем ребаланса, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће изменити Уредбу о условима и начину коришћења премије за млеко за 2010. годину. Премија за млеко ће бити увећана у складу са добијеним средствима из ребаланса.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде такође очекује да ће аграрни буџет за 2011. годину бити увећан, јер на тај начин, биће омогућена додатна улагања у сектор пољопривреде и, посебно, сточарства.


У 2011. могућ државни откуп пољопривредног земљишта

14. 11. 2010. Beta , emg-rs

Почетак решавања круцијалног проблема српске пољопривреде - непостојања тржишта земљишта ? Тржиште земље у Србији, пре свега централној, је потпуно блокирано последњих година увођењем директних субвенција по хектару земљишне површине. Земљиште које се понегде већ дуго не обрађује добило је поново вредност и власници таквог земљишта не желе да га продају, а ако га дају у најам (што је најчешћи случај) одбијају да то раде под уговорним условима, тако да пољопривредници који су почели да повећавају земљишне површине и који су најзначајнији са аспекта развојних служби, најчешће не успеју да добију субвенције за земљу која је често већа по површини од оне коју имају у власништву. И то је само један од многобројних проблема (мале парцеле,нерешени власнички односи, незапочете или незавршене комасације итд.) које су тренутно једна од главних кочница брже модернизације и бржег повећање обима пољопривредне производње у централној Србији.(AVM P)

 

Директор Управе за земљиште Зоран Јеличић изјавио је данас да би Министарство пољопривреде у јануару наредне године могло да донесе уредбу о откупу пољопривредног земљишта од старачких домаћинсатва.

"То је специфична мера коју је Министарство пољопривреде и ове године планирало буџетом у износу од милион евра, али није дошло до њене реализације", рекао је он .....


Производњом енергије из биомасе до смањења загађења

Београд, 12. 11. 2010. , Влада РС, Вести

 

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Жељко Радошевић отворио је данас у селу Драгачица код Чачка прву мини-електрану на биомасу која ће производити електричну енергију од силаже кукуруза.

У саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде наводи се да је Радошевић том приликом истакао да производња електричне и топлотне енергије употребом биомасе треба да постане брига целе државе, с обзиром на то да Србија за улазак у ЕУ мора да смањи употребу енергената који загађују околину.

Тај циљ може се остварити употребом биоенергената, указао је он и напоменуо да је ресорно министарство препознало значај промоције коришћења обновљивих извора енергије, због чега је у плану и израда одговарајућих подзаконских аката који ће омогућити ефикасније коришћење биомасе......


Држава основала радну групу за развој млекарства

Прави почетак решавања проблема млечног сектора и модел за решавање укупних проблема пољопривреде у кризним временима?

07.11.2010. Moja farma.rs

Министарство пољопривреде Србије основало је радну групу која би до усвајања буџета за наредну годину требало да донесе оперативни програм развоја млекарства за период од 2011. до 2015. године, изјавио је помоћник министра Милош Миловановић.

Он је на седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије казао да се у радној групи налазе и представници министарстава финасија и трговине, представници удружења произвођача млека, као и представници научних института и факултета. Миловановић је рекао да ће радна група почети да ради ове недеље.

Скупштински одбор за пољопривреду је на данашњој седници подржао захтев произвођача млека да пољопривредни буџет за 2011. годину буде најмање пет одсто укупног буџета ......

Сродне теме:

Ребалансом за аграр 1,2 милијарде динара

Београд - Министарство пољопривреде очекује да ребалансом буџета за ову годину добије додатних 1,2 милијарде дин. Помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић каже да не зна да ли ће Министарство добити тражени износ, али да очекује да ће додатним новцем бити изједначена предузећа и пољопривредници приликом добијања премија за млеко. Он је додао да ће се од новца из ребаланса буџета повећати износ субвенција по уматиченом грлу стоке са садашњих 12.500 дин, али није прецизирао на колико. Како је навео, 200 милиона динара требало би да се искористи за подстицај проширивања основног стада, што би значило да ће за високопродуктивна грла држава рефундирати 50 до 60% уложеног новца ......


Нелојална конкуренција, монополи и недостатак визија уништавају српску пољопривреду

05.11.2010., AVM P

Где је наша пољопривреда данас и које су јој развојне шансе?

Посматрајући југ Србије и ефекте свега што се дешавало у последњих двадесет година скоро да би могло да се дође до закључка да се рат , у ствари, још и није завршио . Степен демографског пражњења, пропадања свих привредних структура и степен осиромешења становништва подсећају неодољиво на ефекте ратних разарања. Развојни капацитети у погледу материјалних и људских ресурса доведени су на минимум. Пат позиција је потпуна. Југ Србије опстаје на вековним обрасцима преживљавања из турских времена.

Какве су шансе да се нешто позитивно у погледу развоја пољопривреде у централној Србији деси у будућности? Каква је финансијска, кадровска и организациона подршка овим деловима земље? То је питање које захтева веома компетентне и објективне анализе и одговоре из којих ће бити искључени политички утицаји било које врсте.

Ми наводимо неколико чињеница које су нам биле доступне и наметнуле се кроз догађања последњих година и које упорно осећамо као кочницу у сваком покушају покретања развојних активности у пољопривреде на југу Србије:

1. Пример Хрватске која за 1,2 милиона хектара издваја око 600 милиона евра субвенција, док српски произвођачи за три милиона хектара добијају трећину хрватских субвенција (Политика online) ......

2. Премије за млеко: у Србији 1,4 еуроценти , а у Хрватској 12 еуроценти, у БиХ и Црној Гори 11 еуроценти. То значи да је у Србији сав терет транзиције у млечном сектору сваљен на млекаре и примарне произвођаче, а пошто млекаре свој проблем решавају повећањем цена у малопродаји без повећања откупних цена, терет се даље преваљује на леђа примарних произвођача и, коначно, потрошача. Резултат је напуштање производње, покољ млечних говеда у Србији и пад откупа млека од 20-25% годишње.

3. У ЕУ се за пољопривреду одваја 40% од укупне суме буџета (уз удео пољопривреде у бруто друштвеном производу од 3,4%), а у Србији само 2,6% (уз удео у бруто друштвеном производу од 13%). Заштитне царине према ЕУ једва нешто више од 20% са циљем да се смање на 3.5% до 2015. године.

Директан резултат тренутне политике премија и увоза милиона литара млека и других пољопривредних производа под условима потпуно нелојалне конкуренције и без икаквих јасних дугорочних развојних улагања у домаћу пољопривреду, прецизно усаглашених са постављеним стратегијама, представља убрзано уништавање пољопривреде централне Србије и Војводине, т.ј. свих оних произвођача који нису довољно велики и орјентисани на неколико субвенционисаних извозних производа (из Војводине) који чине већи део извоза којим се Србија хвали и постиже суфицит у трговинској размени. .....


Конференција у Лондону о инвестирању у српску пољопривреду

04.11. 2010., (Влада РС, Вести)

Конференција "Могућност инвестирања у сектор агробизниса у Србији" одржаће се 17. новембра у Лондону, а учешће је до сада пријавило више од 160 компанија из земље и иностранства, изјавио је министар пољопривреде Србије Саша Драгин

- Конференција је јединствена прилика да домаћи представници компанија из агробизниса сретну потенцијалне инвеститоре, размене искуства у овој области и да се ближе упознају са кредитним потенцијалима и токовима инвестиција Европске банке за обнову и развој (EBRD) - рекао је Драгин.

Скуп, како је додао, заједнички организују Министарство пољопривреде Србије и EBRD......


Произвођачи траже откупну цену млека једнаку увозној

01. новембар 2010. , Beta, Emg.rs

 

Млека у Србији нема довољно, али би га било више ако би откупна цена била једнака цени која се плаћа за млеко које се увози, оценила Централна асоцијација произвођача млека Војводине.

Председник скупштине Асоцијације Дејан Трајковић је навео да се произвођачима у Србији просечно плаћа 23 динара по литру, а да се млеко из увоза плаћа 42 евроцента.

На конференцији за новинаре у Београду представници тог удружења рекли су да је производња млека смањена, али да би га уз адекватну откупну цену било 15-20 одсто више не тржишту. .....


Инспекције ЕУ и Русије позитвно оцениле Србију


01.11.2010., Biznis

 

Инспекцијски тимови Европске уније и Русије у засебним контролама оценили су да је Србија напредовала у контроли безбедности хране животињског порекла и контроле заразних болести животиња што ће довести до повећања извоза меса на то тржиште

- Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде очекује да ће се листа објеката из којих је дозвољен извоз на тржиште земаља ЕУ проширити у складу са хигијенским и другим мерама које спроводе кланице и прерађивачка индустрија према строгим захтевима ЕУ - наведено је у саопштењу Министарства.

- На овај начин ће се остварити два ефекта: повећан извоз према земљама ЕУ хране животињског порекла и потврда да је храна која се производи у Србији здравствено безбедна - истиче се у саопштењу.


Драгин: Памет у главу, новац на село


уторак, 26. окт 2010, РТС

Пољопривреда је једино решење за кризу у Србији, поручио ресорни министар Саша Драгин, отварајући Националну конференцију "Агробизнис Србије - Перспективе развоја у 2011". Ребалансом буџета треба повећати помоћ пољопривреди, сматра министар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин рекао је, на отварању Националне конференције Агробизнис Србије - Перспективе развоја у 2011, да пољопривреда није генератор кризе, него њено решење, у овом тренутку вероватно једино за Србију. .....


Слободан Милосављевић - Српски аграр чека већи буџет

24. 10. 2010, РТС

Ребалансом буџета за ову и буџетом за идућу годину неопходно обезбедити већа средства за аграр, како би се стекли услови за већу пољопривредну производњу, сматра Слободан Милосављевић. Тиме би се решили проблеми недовољних количина неких виталних производа на тржишту, тврди министар трговине.

Цене примарних пољопривредних производа у Србији ове године, упркос добром и квалитетном роду свих главних сировина, практично су дуплиране у односу на прошлогодишњи ниво, изјавио је за Танјуг министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

Милосављевић очекује да ће ребалансом буџета за ову и буџетом за идућу годину бити обезбеђена већа средства за аграр како би се стекли услови за већу производњу у пољопривреди.

На тај начин би трајније и много квалитетније, него што се постиже администрирањем кроз уредбе или интервентним увозом, решили проблем недовољних количина неких виталних производа на тржишту и створили услове за стабилизацију цена пољопривредно-прехрамбених производа, истиче министар трговине .....


Удружење: Решење није увоз млека, већ унапређење сточарства


22. 10. 2010. Emg.rs

Удружење произвођача млека оценило да решење проблема несташице млека на домаћем тржишту није увоз те намирнице, већ превазилажење тешког стања у сточарству.

"Време је да проблем несташице млека преусмеримо на главни проблем, а то је стање у сточарству, где је пословање, као и у осталим сегментим примарне производње, доведено на крајњу границу одрживости. Услед великог повећања трошкова у примарној производњи и неадекватног субвенционисања, без развојне компоненте, број крава у Србији се значајно смањио", наводи се у саопштењу.

"Производња сировине је смањена, а тек 30 одсто млека произведеног у Србији је у оквиру квалитета прихватљивог за европски ниво", упозорава се у саопштењу.

То удружење истиче да је неопходно да државне институције одмах и децидирано означе производњу хране као стратешки приоритет, промене аграрну политику и обезбеде адекватну буџетску подршку.


Удео пољопривреде ће бити већи за два одсто

05.10.2010., BIZNIS

Удео пољопривреде у бруто домаћем производу (БДП) због поскупљења пољопривредних производа највероватније ће бити већи за око два одсто, речено је на састанку Одбора за пољопривреду Привредне коморе Србије (ПКС)

ПКС ће тражити и да аграрни буџет ове године буде 10 одсто већи, односно да субвенције за инпуте у пољопривреди буду веће

Удео пољопривреде, заједно са прехрамбеном индустријом у БДП-у, прошле године је био 13,5 одсто. Ове године је аграрни буџет 2,6 одсто укупног буџета (у ЕУ - 40% од укупног буџета). .....


Поскупела производња млека


29. 09. 2010.,
АгроСервис

Према најновијим калкулацијама и тренутној откупној цени, произвођачи млека у Србији послују у још тежим условима него пре месец дана.

Индустрија млека није прихватила да цена буде 32-34 динара за екстра класу, а сада их је погодила висока цена кукуруза за ово доба године.

- Са ценама кукуруза од 17-18 динара, производна цена млека је скоро 40 динара и то је за многе крај у овом послу, изјавила је за „АгроСервис” Сања Бугарски, председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине, чији конзорцијум није успео да оствари прихватљиву цену за фармере у дугим преговорима са млекарском индустријом, иако се у договор умешало и Министарство пољопривреде.

- Повећање цене са 25 или мање динара по литри на 28 је лоша пословна порука и за многе са таквим ценама нема живота – каже она.

Испало је да сви знају зашто нема млека, осим фармера и сви се желе договорити мимо нас. Ваљда је сада јасно – ко плати праву цену имаће млеко. Ако све то потраје, држава за премије неће ни имати трошкове, јер неће бити крава......


Влада "уређује" тржиште млека

четвртак, 30. сеп 2010 ,Тањуг, РТС, Бета, emg.rs

 

Млекаре ће морати да ставе у промет најмање 40 одсто млека које се дневно преради, а од те количине најмање пола мора бити краткотрајно пестеризовано млеко, одлучила Влада. Предвиђене прекршајне и казнене мере у случају непоштовања Уредбе о производњи млека.

Милосављевић: Уредбом да се регулише снабдевеност млеком

Произвођачи: Уредба о млеку неће помоћи

Представница Конзорцијума произвођача сировог млека Сања Бугарски оценила данас да неће помоћи никакве уредбе о млеку јер се не производе довољне количине млека. "Млека нема довољно јер је примарни произвођач уништен", казала је она.

Сања Бугарски је додала да јој је нејасно како Влада може неку приватну компанију да уцени шта ће она и да ли ће производити. Месецима покушавамо да објаснимо да млека нема зато што нико неће да га плати, да произвођачи нису плаћени довољно за своју производњу и да не могу стоку да држе гладну, каже она .....


Завршен 4. Сајам пољопривреде у Нишу

У Нишу је 25. и 26. септембра, у организацији Управе за пољопривреду и развој села, успешно организован 4. Сајам пољопривреде. Сајамске манифестације, под слоганом "Зато што волим село", одржане су на три локације: у Ветеринарском специјалистичком институту, на Кеју 29. децембар поред Нишаве и у Тврђави.

У оквиру Сајма одржане су II Регионална изложба крава , XII Републичка изложба коза и VII Републичка изложба оваца.

На Регионалној изложби говеда учествовало је двадесет одгајивача, из Нишких села, Алексинца, Ражња, Крушевца, Зајечара и Сокобање. На републичкој изложби коза учествовало је седамнаест излагача из Нишких села, Алексинца, Сврљига, Беле Паланке, Гаџиног Хана, Крушевца, Краљева, Параћина, Пирота и Сокобање, а на републичкој изложби оваца учествовао је двадесет једна излагач из Нишких села, Сврљига, Алексинца, Сокобање и Бојника.

У парку Тврђави у оквиру II Изложбе ситних животиња и кућних љубимаца – Демо ЗОО парк егзотичних врста гостовале су и животиње из Природног резервата Засавица.

На трећој локација на Кеју 29. децембар поред Нишаве, представљени су рурални потенцијали, домаћи производи и етно-стваралаштво централне, источне, западне и јужне Србије. Упркос киши, у смањеном обиму одржан је и Фестивал изворног народног стваралаштва, а у амфитеатру је наступио КУД „Станко Пауновић“ из Ниша играма из Косовског  Поморавља и играма из Владичиног Хана, као и КУД „Севдах“ из Врања са специјалним гостом, Екремом Мамутовићем, првом трубом 50. Драгачевског сабора трубача у Гучи за 2010. годину .....


У Алексинцу одржана 2. обновљена изложба стоке.

19.09.2010. AVM P

За решење проблема пољопривреде централне Србије, осим повећаних субвенција од стране државе, потребна и реорганизација свих стручних служби и јасно преузимање одговорности свих локалних заједница за њен развој и јасно дефинисање и укључивање свих у регионалне стратегије развоја.

Потпуно самостално организована од стране локалних стручњака и фармера, бројнија него предходне године, ова изложба је показала одлучност алексиначких пољопривредника да обнове и наставе традицију која је последњих двадесет година, у временима кризе, била напуштена.

Последњих пет година је урађено много на унапређењу селекције у сточарству, али и на организованости пољопривредника. Окупљени су млади и амбициозни фармери који су дали динамику раду удружења и који су одлучни да упркос свим проблемима у сточарству републике, за које су сами најмање криви, унапреде и развију своју производњу . Прошли су низ обука кроз локалне пројекте, уложили су значајна средства у своју производњу, повећали површине под крмним биљем, повећали број грла и , на жалост, још не виде ефекте својих напора јер цена млека, смањене премије за млеко и повећани инпути у комбинацији са њима у последње две године су потпуно елиминисали све резултате вишегодишњих напора стручњака и фармера......


Ипак увоз млека

17.09.2010., AVM P

Количине млека на тржишту и даље су мале, и поред тога што је снабдевеност нешто боља него претходних недеља., али су количине, пре свега краткотрајног млека, и даље недовољне, па се продају већ у јутарњим сатима.Стабилизација стaња се најављује за крај септембра.

Прерађивачи и даље имају мањак у откупу од око 20%, а трговински ланци извештавају о смањеним испорукама од 15-20% потврђују да је снабдевање и даље отежано.

Осим усмеравања извоза на домаће тржиште Имлек увози и додатних милион литара млека из Босне где се млеко субвенционише са 11 еуроценти по литри ( у Србији 1,4 еуроцента / литри)

И поред знакова стабилизације тржишта поремећај је дубински и после свих догађања од предходних година поверење примарних произвођача ће се враћати јако споро, а број грла ће се обнављати још спорије. Новац, који је требало уложити у унапређење домаће производње сада се троши на увоз чиме се, уствари , уместо домаћих субвенционишу страни произвођачи млека, а сав терет стабилизације тржишта и даље се пребацује на примарне произвођаче и потрошаче.

Зависно од места куповине, врсте и произвођача, краткотрајно млеко најчешће кошта између 40 и 60 динара, а дуготрајно од 67 до 120 динара.


Повратак на село


субота, 11. сеп 2010, РТС, Драгана Сотировски

Село Врмџа код Сокобање, последњих годину дана привукло 10 парова из земље и иностранства, који су одлучили да се испод јужних обронака Ртња трајно населе. .......

За кратко време петнаестак кућа добило је нове власнике. Обновљене су дотрајале чатмаре, засејане њиве, па је Врмџа, која је од Сокобање удаљена десетак киломатара оживела. У њој данас живи 700 особа......


Додатна помоћ млекарама

четвртак, 09.сеп2010 , РТС

Министар пољопривреде Саша Драгин очекује да ће додатним финансијским подстицајима државе и већом откупном ценом млека, сектор млекарства почети да бележи позитивне трендове. Стабилизација тржишта млека већ следећег месеца. Министарство пољопривреде најавило је повећање субвенција произвођачима млека које ће, осим фармера-физичких лица, од сада добијати и фармери-правна лица.

"Одлука Министарства пољопривреде јесте да убудуће у субвенционисању млека буду укључена сва лица која се тиме баве. До сада су права на субвенције имали само пољопривредници. Убудуће ће имати и правна лица у било којој форми пословања и организовања у млекарској индустрији", рекао је помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић.

У договору са Министарством пољопривреде компанија ИМЛЕК ће, ради бољег снабдевања тржишта, извоз млека смањити на минимум. Почетком месеца повећана је дневна испорука сировог млека млекарама ИМЛЕК-а са 550 на 700 хиљада литара......


Благи раст извоза хране из Србије за 6,3 одсто

01.08.2010. (BIZNIS)

Вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у првих шест месеци ове године износила је 907,9 милиона долара, што представља раст од 6,3 одсто у односу на резултате из истог периода претходне године.

Како је саопштила Привредна комора Србије (ПКС), вредност увоза пољопривредно-прехрамбених производа је, истовремено, достигла 491,4 милиона долара, што је за 5,6 одсто више него од јануара до јуна 2009. године.

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа у поменутом периоду, такође је забележио раст од 7,2 одсто и износи 416,5 милиона долара.

У укупном робном извозу Србије извоз хране учествује са 20,5 одсто, а увоз са 6,3 процента и у том сектору стопа покривености увоза извозом износи 184,8 одсто........


Суфицит са CEFTA 628 милиона долара за пола године

31.07.2010., Emg.rs

Србија је у трговинској размени са земљама CEFTA у првој половини 2010. остварила суфицит од 628 милиона долара, објавио Завод за статистику.

Извоз Србије у CEFTA у првих шест месеци 2010. био је 1,27 милијарди долара, а увоз 641 милион долара. Дефицит је мањи 11,6 одсто у односу на исти период претходне године. Покривеност увоза извозом износила је 197,9 одсто.

Суфицит је резулат углавном извоза пољопривредних производа, пића и гвожђа и челика. Србија је из CEFTA највише увозила струју, гвожђе и челик, камени угаљ и обојене метале и поврће и воће.


Извоз хране порастао 19,4 одсто


23. јул 2010., Emg.rs


Вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у прва три месеца била 416,5 милиона долара, 19,4 одсто више него у истом периоду лане, објавлила Привредна комора Србије. Вредност увоза је истовремено достигла 237,1 милиона долара, што је раст од 9,7 одсто у односу на период јануар-март претходне године. Суфицит у трговини је 179,4 милиона долара.

У укупном робном извозу Србије продаја хране учествује с 20,6 одсто, а увоз 6,3 одсто и у том сектору стопа покривености увоза извозом је 175,7 одсто.


Фарма изворних врста животиња

недеља, 18. јул 2010, РТС

Стара планина, као парк природе, има могућности за развој планинског, ловног и сеоског туризма. Захваљујући ентузијастима, на обронцима те планине опстаје необична фарма аутохтоних врста животиња.

Иако су многа села око Старе планине опустела, има и упорних који се не одричу природе. Стара планина, као парк природе, има могућности за развој планинског, ловног и сеоског туризма.

Захваљујући ентузијастима, на обронцима те планине опстаје необична фарма аутохтоних врста животиња.

Тридесетак километара од Димитровграда уз саму границу са Бугарском свакодневно су у испаши стада балканског магарца, бардока оваца, коња нонинса и грла буше, најстарије балканске расе говечета.

Ретки примерци каракачанске овце, нашли су овде уточиште захваљујући ветеринару Сергеју Иванову, који помаже мештанима планинских села, да сачувају од заборава аутохтоне врсте животиња......

Сродне теме:

Сасвим природно: Магарећа фарма, 1.део

Сасвим природно: Магарећа фарма, 2.део


Посебан “стандард” за руско тржиште - ГОСТ Р (GOST R, Quality Certificate/Certificates of Conformity of Russian Federation)

HACCP и ISO стандарди, неопходни за извоз на тржиште ЕУ, не важе за руско тржиште. За извоз у ту земљу потребан сертификат ГОСТ-Р .

Важно је да знате да вам иако имате HACCP или ISO стандард то ништа не значи уколико намеравате да извозите производе на руско тржиште. Потребан вам је ГОСТ-Р сертификат који је сам по себи ригорознији, јер не само да морате да задовољите услов квалитета, већ и да освојите право да пређете са товаром руску границу.

Код нас су то право за сада оствариле само неке фирме попут Златиборца, Карнекса, Минела, индустрије меса "Топола“ и Синтелона.

"То је стандард за све. Потврда квалитета производа који улазе на руско тржиште и које руске власти одређују. То је њихово право јер је то одређивање квалитета за производе који њихови потрошачи користе“, објашњава Дејан Делић из ПКС......

Сродне теме: Српски HALAL производи на Сајму "Mihas" у Малезији ......

Сродне теме: Извоз у Русију повећан за 41 одсто ......


Драгин: Цена пшенице до 15 динара


15. јул 2010. Нови Сад , Тањуг

После састанка са произвођачима и откупљивачима пшенице, Драгин је рекао да је цена те житарице порасла последњих дана и оценио да је данашњи договор користан за обе стране. Драгин је рекао да је Министарство пољопривреде за јесењу сетву припремило 150.000 тона НПК ђубрива са субвенцијом од 10.000 динара и прецизирао ће оно земљорадницима бити доступно од септембра.

Генерални директор једног од највећих откупљивача "Викторија групе" Никола Вујачић навео је да та групација килограм пшенице плаћа и до 15 динара и оценио да је та цена највиша у региону.

Како је раније најавио директор Републичке дирекције за робне резерве Горан Тасић, количина од 70.000 тона пшенице која ће бити откупљена из овогодишњег рода, за 15 одсто је већа од планиране, док је откупна цена од 12 динара за 20 одсто већа од тржишне цене у време откупа на Продуктној берзи у Новом Саду.

Минимална количина меркантилне пшенице која ће се куповати од једног регистрованог пољопривредног газдинства је 20, а максимална 100 тона, а рок исплате је 15 дана.

За ту намену је из републичког буџета издвојено 840 милиона динара а, према Тасићевим речима, Дирекција ће, уз 70.000 тона хлебног жита које ће бити исплаћено, набавити и додатних 50.000 тона меркантилне пшенице кроз натуралну размену, тако да ће из овогодишњег рода бити ускладиштено укупно 120.000 тона.


Драгин: Пољопривреда и војна индустрија највећи извозници

Ваљево, 12. јул 2010. , Emg.rs, Бета

Министар пољопривреде Србије Саша Драгин изјавио је данас у Ваљеву да су пољопривреда и војна индустрија највећи извозници Србије.

"Само су пољопривреда и војна индустрија Србије имале суфицит у спољној трговинској размени 2009. Пољопривреда је остварила суфицит од 650 милиона долара", рекао је Драгин новинарима у Ваљеву после уручивања 24 тоне брашна Народној кухињи у том граду.

Додао је да су резултати извоза пољопривредних производа у 2010. за сада бољи за два одсто од резултата остварених прошле године.

Министар је такође казао да се не треба стидети чињенице да је Србија пољопривредна земља, те да је интерес Министарства пољопривреде да помогне "малим земљорадницима и системима" који у свом поседу имају од један до сто хектара.

"Велики системи и тајкуни нас не занимају, они су на тржишту, па ако не могу да преживе нека мењају посао којим се баве", поручио је Драгин .....


Почиње протест чланова Асоцијације пољопривредника Србије*


пон 05.07.2010, (Фото:Весна Анђић, Радио Слободна Европа, 2009.)

ИМА ЛИ РАЗЛОГА ЗА ПРОТЕСТ ?

Према резултатима истраживања UNDP из марта 2010. године: испод линије глади је 38,7 одсто руралног становништва и чак 53,4 одсто пољопривредника у Србији. У нашој новијој историји никада није био овако бедан положај сеоског живља и нарочито пољопривредника.

Ако овим подацима додамо чињеницу да је стопа незапослености у Србији око 20 одсто, а да у наредна три месеца око 14 одсто фирми планира да отпусти раднике, као што показују истраживања Економског института, што значи да је сваког месеца ове године остајало без посла око десетак хиљада људи, при чему је број запослених у текстилној и грађевинској индустрији (која је традиционални додатни сезонски извор прихода нашим пољопривредницима), преполовљен од 2007. године (PPG Newsletter #289 - 09. 07. 2010.), а најављују се нова отпуштања, онда је лако замислити каква је ситуација у нашим селима.

При свему овом треба рећи да се за пољопривреду одваја 2,2 одсто државног буџета и ако она ствара око 13 одсто БДП, социјално обезбеђује око 12 одсто укупног становништва и учествује са 25% у укупном извозу привреде Србије – остварујући чак и суфицит од преко 600 милиона УС $? (Пољопривреда инфо.,, проф. др М.Шеварлић, 26.06.2010) ......

________________________________________

*Асоцијације пољопривредника Србије је основана у марту 2010. године и окупила је 15 унија из целе земље и из свих области пољопривреде са око 50.000 чланова. Председник Асоцијације је Богдан Шуљманац, који је и председник удружења пољопривредника из Лаћарка

АПС је основана јер постојање стотина удружења и десетак асоцијација из разних области пољопривредне производње до сада није показало успешним и јер појединачна удружења и уније нису могли да се изборе са свим проблемима и остваре своја права.


За развој воћарства у четири округа на југу Србије десет милиона евра

Београд, 30.06.2010., Влада републике Србије, Вести

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Саша Драгин и амбасадор Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен потписали су данас Споразум о сарадњи који ће подстаћи развој воћарске производње у четири округа на југу Србије.

Драгин је на конференцији за новинаре навео да тај споразум предвиђа финансирање програма за развој сектора воћарске производње у Јабланичком, Нишавском, Пчињском и Топличком округу у укупном износу од десет милиона евра.......